Parmak oksimetre kullanarak, solunumun düzenli ve etkili bir şekilde devam ettiğini, çocuğun yeterince oksijen aldığını kolaylıkla takip edebilirsiniz.

DMD’li çocukların solunum kaslarının ve öksürme reflekslerinin 10’lu yaşlarına kadar genellikle iyi durumda olduğu görülür. Yaş ilerledikçe, hastalığın solunum kaslarına olumsuz etkisi artar. Özellikle yürüme kaybından sonra artan hareketsizlik ve omurga eğriliğinin de etkisiyle solunum fonksiyonlarındaki problemleri dikkatle takip etmek gerekir.

Parmak Oksimetre Nedir?

Parmak oksimetre (parmak tipi pulse oksimetre), dakikadaki kalp atış hızını ve kandaki oksijen seviyesini kolay ve hızlı şekilde ölçebilen, piyasada uygun fiyata bulunabilecek bir cihazdır. Sadece ölçüm yapan cihazların yanı sıra, bu ölçümleri kayıt altına alabilen modelleri de vardır.

Parmak ucuna yerleştirilen bu cihaz, kızılötesi ışınlar ile oksjiene bağlı olarak kandaki renk tonu değişikliklerini algılayarak oksijen satürasyonunu ölçer. Oksijen satürasyonu, kandaki oksijen doygunluğunu ifade eder. Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.

parmak oksimetre

Düşük Satürasyon Nedir?

parmak oksimetre

Kandaki oksijen seviyesinin %90’ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Düşük satürasyon olarak adlandırılan bu durumda nefes darlığı, aşırı yorgunluk hissi ve baş ağrısı gibi belirtiler gözlemlenmeye başlar. Çocuğumuz her zaman gerçekleştirdiği günlük aktiviteleri bırakmak ve normal bir güne göre daha çok dinlenmek ister. Zihinsel bulanıklık ve dikkat dağınıklığı artar. Deride, dudakta ve dilde mavilikler (morarmalar) oluşması da düşük satürasyonun belirgin ve ayırt edici işaretidir.

DMD Aileleri Derneği olarak sağlık uzmanlarının görüşüne ve pek çok ailemizden edindiğimiz deneyime dayanarak evde bir parmak oksimetre bulundurmanızın, solunumla ilgili oluşabilecek olumsuz bir durumu hızla fark etmenizi sağlayacağını hatırlatır ve henüz evinizde yoksa temin etmenizi öneririz.

DMD ve solunum hakkında daha detaylı bilgiler için bakım önerileri başlığı altındaki Solunum sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Düşük Satürasyon
(Oksijen Azlığı)
Durumunda Ne Yapmalı?

Kandaki oksijen seviyesi azaldığında, doğrudan oksijen vererek sorunu çözmeye çalışmak beraberinde farklı bir riski doğrurur. Verilen oksijene bağlı olarak kandaki karbondioksit seviyesi de yükselecektir. Kalp (dolaşım sistemi) ve akciğer (solunum sistemi) fonksiyonlarına bağlı kan değerlerinin sürekli takip edilmesi ve müdahalenin buna göre yapılması önemlidir.

Kandaki oksjien seviyesinin %90’ın altına düşmesi ve değerlerin düşmeye meyilli olarak devam etmesi durumunda en yakın sağlık birimine başvurunuz! Sağlık birimindeki uzmanlara çocuğunuzun DMD hastası olduğunu ve varsa kullandığı düzenli ilaçları bildirmeyi unutmayınız.