Pandemi koşullarında aksayan fizik tedavi süreçlerinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için çok değerli uzmanların katılımı ile gerçekleşen çevrimiçi fizyoterapi seansları tamamlandı. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Pandeminin Fiziksel Aktivitelere Olumsuz Etkisi

İki yıldan uzun süren pandeminin olumsuz etkileri, DMD gibi nadir hastalıkları olan bireyleri çok daha derinden etkiledi. Birçok fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi uzun süre kapandı. Bu merkezler açıldıktan sonra bile, solunum yollarında oluşabilecek bir sağlık sorununun hayati tehlike yaratma riski yüzünden DMD hastaları düzenli olarak merkezlere gidemedi. Sosyal izolasyon sebebiyle günlük fiziksel aktivitelerde yaşanan düşüş, DMD’li çocuk ve gençleri olumsuz etkiledi.

Tüm bu olumsuz koşulların etkilerini hafifletmek ve DMD’lilerin fiziksel sağlıklarını korumak için uzmanlar tarafından başlatılan uzaktan (çevrimiçi) fizyoterapi uygulamasından birçok ailemiz faydalandı.

Projenin Detayları

Projeye yaşları 3 ile 27 arasında değişen 110 kişi başvurdu ve hepsi çevrimiçi toplantılarda değerlendirildi. Ek hastalığı olmayan, seanslarda anlatılan egzersizleri anlama problemi olmayan ve uyum sağlayabileceği düşünülen 95 DMD’li birey 10-12 kişilik 9 gruba ayrılarak çevrimiçi fizyoterapi sürecine dahil edildi.

Çalışmadaki fizyoterapistler (Aynur Ayşe Karaduman, Arzu Erden, Banu Ünver, Hasan Erkan Kılınç, Halil İbrahim Çelik, Azize Reda Tunç, Mustafa Sarı, Demet Öztürk, Nurhayat Korkmaz, Mehtap Turanoğlu) ile, haftada 3 seans, 8 hafta boyunca, toplamda 24 fizyoterapi seansı tamamlandı. Seans uzunluğu ortalama 30-40 dakika civarında idi.

  • 31 DMD’li birey ve ailesi, 24 seansın %50’den fazlasına (12 seans) katıldı.
  • 51 DMD’li birey ve ailesinin 2.değerlendirmeleri tamamlandı.
  • 49 DMD’li birey ve ailesi çalışma ile alakalı bilgi ve memnuniyet anketini doldurdu.
çevrimiçi fizyoterapi

Projenin Sonuçları

Tüm değerlendirmeler sonucunda telerehabilitasyon hizmeti alan bireylerdeki gelişmeler ile almayan bireyler arasındaki gelişmeler karşılaştırıldı. Klinik ve istatistiksel olarak çevrimiçi fizyoterapi uygulamasına katılan bireylerde fonksiyonel iyileşmeler gözlendi.

Katılımcı Gruplardan Birine Ait Örnek İlerleme Tablosu:

İsim-Soyisim 10 metre yürüme (saniye) Sırtüstünden kalkma (saniye) Dirsek açıp kapatma (tekrar sayısı) Diz açıp kapatma (tekrar sayısı) Para toplama (saniye)
Öncesi Şimdi Öncesi Şimdi Öncesi Şimdi Öncesi Şimdi Öncesi Şimdi
A** Ö*** S**** 7,86 5,75 6,95 5,53 20 42 15 28 6,93
F**** S******* 10 8,52 2,64 2,81 20? 48 18? 39 6,52
İ**** E** 4 yapılacak 3 2,22 35 45 29 54 7,17 6,24
Ö*** Ö**** 8,26 3,85 4,25 2,60 25 48 28 41 18? 4,66

Bu seansların bir diğer faydası da yaşı büyük olan ve zamanının çoğunu evde geçiren çocukların sosyalleşme şansına sahip olmalarıdır. Ayrıca evde spor yapmak istemeyen küçük çocuklar grup dersi olduğu zaman fiziksel aktivitelere katılmaya başladılar.

DMD Aileleri Derneği olarak, yaş gruplarına ve fiziksel durumlarına göre DMD’li çocuklara ulaşma ve çevrimiçi seansların teknik altyapısı konularında destek olmaktan mutluluk duyduğumuz bu proje için emek veren tüm değerli hocalarımıza teşekkür ederiz.